ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Genel Kurul Konumalar > Türkiye İstatistik Kanununda Değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının 3. maddesi ile ilgili genel kurul konuşması.
Sayın Başkan; Değerli Milletvekilleri,

Görüşülmekte olan 281 sıra sayılı Türkiye İstatistik Kanununda Değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının 3. maddesi ile ilgili olarak söz almış bulunuyorum. Bu vesile ile Milliyetçi Hareket Partisi ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Milletvekilleri,

Bu madde ile hane halkı ve bireyler dışında kalan birim, kurum ve sektörlerle ilgili istenilen bilgilerin verilmemesi veya yanlış verilmesi durumunda 1000 YTL olan ceza miktarları 1500 YTL ye çıkartılmaktadır.

Normal şartlar altında devletin istediği bilgileri zamanında ve doğru olarak elde edebilmesi elbette ki gereklidir ve her vatandaşın kendisinden istenen bilgileri devletine ve ilgili resmi kurumlara dosdoğru ve düzgün bir şekilde vermesi vatandaşlık görevidir.

Ancak bugün ne yazık ki özellikle son 6 yıllık zaman dilimi içerisinde vatandaşlarımızın devletine ve onun en önemli unsuru olarak yürütme erkini elinde bulunduran iktidara olan güveni diğer yıllara göre önemli ölçüde azalmıştır.

Bu güven azalması nedeniyle de insanlarımız normalde hiçbir cezai müeyyideye gerek kalmadan vermesi gereken bilgileri çoğu zaman düzgün bir şekilde vermekten kaçınmaktadırlar.

Çünkü özellikle bugün tek başına 6 yıldan beri ülke yönetiminde bulunan AKP iktidarı maalesef Türkiye Cumhuriyeti nin temel taşını meydana getiren pek çok anayasal kurum ve kuruluşları kendi siyasi emelleri doğrultusunda tanzim etme politikası izlemiş ve bugün de halen bu politik anlayışını terk etmemiştir.


Dolayısı ile özellikle de TÜİK gibi kurumlar kullanılarak enflasyon değerlerinden, milli gelire, açlık sınırından, refah düzeyine, insanlarımızın temel sosyo-ekonomik sıkıntı ve beklentilerinden, işsizlik rakamlarına kadar hemen her konuda insanlarımız yanlış bilgilendirilerek hayali ve sahte tablolar çizilmektedir.

İşte bu nedenlerden dolayı bu madde ile doğru bilgi vermeyenlerden alınacak olan ceza miktarının 500 YTL artırılması; AKP’nin yönetiminde açlıkla, asayişsizlikle, adaletsizlikle, ahlaksızlıkla, yoksullukla, işsizlikle ve terörle boğuşan insanlarımız için hiçbir anlam ifade etmemektedir.

Çünkü AKP iktidarı tarafından her yönüyle harabeye çevrilmiş olan bir Türkiye Tablosunda, Aziz milletimiz güven duygusunu tamamen kaybetmiş ve aldatılmışlığın acı tecrübesi içerisinde artık kendisinden istenen hemen her konu ve bilgi ile ilgili olarak ceza miktarı ne olursa olsun umursamaz bir tavır içerisine girmiştir.

Telefon konuşmalarının ve e-postaların ortalıkta gezdiği, yolsuzlukların ayyuka çıktığı, hesaplandığı iddia edilen ve son 6 yıldır en fazla %10 arttığı söylenen enflasyon değerlerine inat, temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin % 100, 150 200 300 arttığı bir ülkede siz hangi cezalarla vatandaşlarınızdan sağlıklı bilgiler alabilirsiniz?

Her kurumda olduğu gibi, AKP iktidarı döneminde belki de en tarafsız ve bilimsel kriterlerle sağlıklı ve doğru bilgiler vermesi gereken Türkiye İstatistik Kurumu da ne yazık ki, AKP’nin güdümünde siyasallaşmış ve AKP‘nin siyasi saltanatının sürmesine hizmet eden bir kurum haline getirilmiştir.

Sayın Milletvekilleri,
Hepinizin hatırlayacağı gibi, Türkiye’nin milli geliri, geçtiğimiz yıl yeni bir hesaplama yöntemi kullanılarak güncellenince bir gecede kişi başı 2200 dolar zenginleşmiş idik.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun hesaplamaya dahil edilen verileri genişleterek yaptığı revizyon sonucunda, daha önce 576.3 milyar YTL olan 2006 yılı gayri safi yurt içi hasılası, yüzde 31,6 artışla 758 milyar YTL’ye ulaştırılmış idi.
Böylece daha önceki hesaplamada 5 bin 480 dolar olan kişi başına düşen milli gelir de yaklaşık 7 bin 500 dolara çıkarıldı.
TÜİK Başkanına, “Yani biz eskiden de zengindik ve farkında mı değildik, bunu yeni mi hesapladık?” diye sorulması üzerine, “Evet, dediğiniz gibi” diye cevap vermiştir.
TÜİK Başkanı, milli gelirdeki artışı hissetmenin çok mümkün olmadığına işaret ederek “Ekonominin durumunun daha iyi olduğunu görüyoruz.” Demiştir.
İnsanların gelirinin azaldığı, satın alma güçlerinin düştüğü ve adeta bitkisel hayat yaşadığı bir devirde yapılan bu açıklamalar sanki AKP’nin bir sözcüsü tarafından yapılmışçasına izlenim uyandıran acı ve vahim bir durumdan başka hiçbir şey değildir.
Listeye tenis topu, pinpon topu, Ördek ve deve eti gibi malzeme ve gıdalarda eklenmektedir.
Şimdi buradan Sayın Bakana soruyorum, kimler günde kaçar kilogram ördek ve deve eti yiyor veya kaçar adet tenis topu veya pinpon topu kullanıyor?
Netice olarak yasal düzenlemeler elbette ki yapılmalıdır diyoruz.
Ancak bu düzenlemelerle örtüşen bir iktidar anlayışını tesis edemez iseniz bu çalışmalarınızın hiçbir inandırıcılığının ve manasının olmadığını bir kez daha hatırlatarak hepinize saygılar sunuyorum.
,